Vind uw antwoorden

Meest gestelde vragen

Erectieproblemen komen voor bij mannen in alle leeftijdscategorieën en zijn niet direct een reden tot paniek. Een weigerende erectie kan bijvoorbeeld ontstaan door slechte voeding, stress, ouderdom of een slechte nachtrust. Wanneer erectieproblemen blijven aanhouden en een erectie meer dan drie maanden uitblijft, kan er sprake zijn van van een erectiestoornis. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen over erectieproblemen en de erectieprothese.

Vind de vragen door op het icoon hieronder te klikken.

Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken op het gebied van erectieproblemen. Deze ziekte brengt mogelijk schade aan zenuwen, bloedvaten en spieren toe. Dit leidt dan weer tot problemen zoals pijn en gevoelloosheid in verschillende delen van het lichaam. Ook het geslachtsdeel kan hierdoor geen signalen ontvangen die nodig zijn om een erectie te krijgen. 

De eerste stap is erover praten. Erectieproblemen hebben niet alleen impact op uw seksleven, maar kunnen ook zorgen voor relatieproblemen en depressieve gevoelens. Bezoek uw huisarts om een volledige diagnose te krijgen.

Veel mannen ervaren een verandering in seksualiteit naarmate ze ouder worden. Vanaf 70 jaar komen erectiestoornissen regelmatig voor. Raadpleeg uw huisarts wanneer u deze problemen ervaart.

In tegenstelling tot erectieproblemen, houdt een erectiestoornis langdurig aan en zijn er vaak een aantal onderliggende oorzaken die verder gaan dan een gebrek aan slaap, het missen van de juiste voeding en stress. De meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis zijn de volgende:

 • Ouderdom. 
 • Verschillende soorten letsel, waaronder hersenschade, een dwarslaesie of schade aan het geslachtsorgaan. 
 • Aandoeningen waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of de ziekte van Peyronie. 
 • Een operatie aan het geslachtsorgaan, zoals het verwijderen van de prostaat. 
 • (Overmatig) gebruik van drugs, alcohol of medicatie.

Een erectieprothese wordt op maat gemaakt. Toch kan het voorkomen dat de penis in erecte toestand 0,5 tot 1 centimeter afneemt in lengte.

Om de ingreep zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en het herstel te bevorderen, zijn er een aantal zaken die u kunt voorbereiden, waaronder:

 • Maak van uw gezondheid prioriteit: eet voldoende groenten en fruit, zorg voor minimaal 8 uur nachtrust en vermijd stress. 
 • Indien u diabetes heeft: volg een strikt voedingspatroon om uw suiker onder controle te houden.
 • Ga voor aanvang van de operatie niet tuinieren met blote handen: hiermee voorkomt u micro-sneetjes die leiden tot infecties. 
 • Poets 2-3x uw tanden per dag voor en na de operatie om een tandabces te voorkomen.
 • Was uw handen na de operatie meerdere keren per dag, om infectiegevaar te verkleinen. 
 • Activeer de erectiepomp pas na de aanbevolen hersteltijd: uw arts adviseert u hierover. 

Na de operatie kunnen complicaties optreden. Infecties, bloedingen, afname van de penislengte, vermindering van het gevoel in de penis of erosie aan het apparaat zijn mogelijke bijwerken. Wanneer u na de operatie last heeft van blauwe plekken, zwellingen, afscheiding of pijn opmerkt moet u direct contact opnemen met uw behandelend arts. In sommige gevallen is het nodig om een hersteloperatie uit te voeren. 

De Titan penisprothese wordt operatief geplaatst onder complete narcose of met een ruggenprik. Om dit hulpmiddel te implanteren, worden één of twee sneetjes van 3 tot 5 cm gemaakt in uw onderbuik of in de aanzet van uw penis. Dit is afhankelijk van de gekozen implantatietechniek – dit kunt u met uw uroloog bespreken. 

Via deze sneetjes worden de twee cilinders in de penisschacht, het pompje in de balzak en het reservoir in de onderbuik onder de spierlaag en naast uw blaas geïmplanteerd. Het reservoir bevat de benodigde vloeistof. Hiermee worden de cilinders gevuld om een erectie tot stand te brengen. 

Deze operatie duurt ongeveer één tot twee uur. Om de kans op nabloeding te verkleinen, laat de uroloog aan het einde van de operatie de cilinders van de prothese licht gevuld. Eventueel aangevuld met een licht drukkend verband. Het ziekenhuisverblijf is ongeveer één tot twee dagen – uw uroloog kan u hierover adviseren. 

Er zijn twee soorten erectieprotheses die het meest gangbaar zijn in de markt. De Titan is een oppompbare prothese en de Genesis is een flexibele prothese en. Bij de flexibele prothese is de penis altijd in half-erecte toestand, waardoor het lastiger is om deze met kleding te verbergen. De Titan (de oppompbare erectieprothese) wordt aan de hand van een pomp in het scrotum opgepompt. Met deze prothese lijkt de erectie het meest natuurlijk, vandaar dat de meeste mensen voor deze erectieprothese kiezen. 

 

Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. In principe is deze operatie niet leeftijdsgebonden. Deze operatie mag alleen worden uitgevoerd wanneer:

 • U niet rookt. 
 • Er geen sprake is van ernstig overgewicht.
 • Alle andere behandelopties niet hebben gewerkt.
 • U geen aandoeningen heeft die mogelijk verergeren als gevolg van een operatie.
  U in goede gezondheid verkeert, u gaat namelijk onder narcose en dat brengt risico’s met zich mee. 
 • U bekend bent met de risico’s van deze operatie en uw arts hiervoor goedkeuring heeft gegeven.
  In het geval van diabetes u de suikers goed heeft ingesteld en u de symptomen onder controle heeft;
 • Alle andere behandelingen niet werken en het uitgesloten is dat u (in de toekomst) een natuurlijke erectie kunt krijgen. 

Een penisprothese (ook wel penisimplantaat of erectie-prothese genoemd) is een opvulbare penisprothese. De penisprothese van Coloplast (Titan) bestaat uit vier onderdelen: twee peniscilinders, een pomp en
een reservoir. Het systeem is verbonden met siliconen slangen en wordt tijdens de implantatie gevuld met een steriele zoutoplossing. De onderdelen worden op de volgende locaties geïmplanteerd: de peniscilinders in de zwellichamen in de penis (één aan elke zijde), de pomp in de balzak en het reservoir in de onderbuik
onder de spierlaag naast de blaas. Als het hulpmiddel eenmaal geïmplanteerd is, is het volledig in het lichaam verborgen. De prothese is niet zichtbaar en de penis ziet er ontspannen en
normaal uit.

Bij een erectiestoornis wordt de penis niet meer stijf of neemt stijfheid snel af, maar is ejaculatie in de meeste gevallen mogelijk. Een erectieprothese heeft geen enkele invloed op ejaculeren, plassen, gevoel van sensatie of een orgasme.

Een penisprothese zorgt in specifieke gevallen voor een prettige terugkeer naar een bevredigend seksleven. We zetten de voordelen van een penisprothese op een rij:

✓ Uw relatie met uw partner verbetert
✓ Blijvende oplossing bij een erectiestoornis
✓ Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld
✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op
✓ Een penisprothese maakt gemeenschap met uw partner mogelijk

Wanneer u erectieproblemen ervaart of een penisprothese overweegt, is het belangrijk om hierover te praten. Met uw partner en een specialist in het veld. Een seksuoloog of huisarts kan de juiste diagnose stellen en u doorverwijzen naar de juiste specialisten.

U kunt met een gerust hart door de detectiepoorten van luchthavens lopen. Ook ontvangt u na de operatie een informatiekaart die u kunt tonen, waarmee u aantoont dat er een implantaat in het lichaam zit.

U hoeft zich geen zorgen te maken over littekens: deze bevinden zich tussen de penis en de testikel en onder de penis. Ze zijn discreet en niet erg zichtbaar.

Met een penisprothese is penetratie mogelijk en dat heeft vaak een positieve impact op het libido. De relatie verbetert en het negatieve zelfbeeld wordt hier mogelijk door herstelt. Een erectiestoornis heeft doorgaans geen invloed op het orgasme, dus dat is ook met een implantaat gewoon mogelijk. Daarnaast blijft het gevoel in de eikel behouden. De grootte van de penis kan iets kleiner worden na de operatie, maar dit heeft geen invloed op het genot.

Net als een andere behandeling het belangrijk om de hersteltijd serieus te nemen. Dit voorkomt de kans op complicaties zoals infecties en zwellingen. We adviseren om seksuele activiteiten 4 tot 6 weken uit te stellen om de penis optimaal te laten herstellen. In de penis wordt een lichaamsvreemd implantaat geplaatst, waaraan uw lichaam moet wennen. In het begin voelt u het implantaat misschien zitten en de pijn is per persoon verschillend.

De ingreep is onomkeerbaar, om de prothese te kunnen plaatsen, zullen de twee zwellichamen (die een erectie veroorzaken) moeten worden weggenomen. Dit is de reden dat de ingreep enkel wordt uitgevoerd als er geen andere oplossingen zijn en hierdoor is een natuurlijke erectie niet meer mogelijk. Het implantaat kan uit het lichaam worden verwijderd, waarbij het belangrijk is om te weten dat er geen mogelijkheid is tot het krijgen van een natuurlijke erectie.

Een penisprothese is daarom de allerlaatste mogelijkheid om een erectiestoornis te behandelen – bespreek met uw huisarts of u hiervoor in aanmerking komt.

Voordat u in aanmerking komt voor een penisprothese, vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats. In dit traject vindt intensieve begeleiding door de uroloog, seksuoloog en eventueel psycholoog plaats. Net als iedere andere (operatieve) behandeling, moet een penisimplantaat plaatsen een weloverwogen besluit zijn. Wanneer de erectiestoornis het gevolg is van een dwarslaesie, MS, de ziekte van Peyronie, diabetes of door de gevolgen van het behandelen van prostaatkanker, biedt een penisimplantaat de oplossing voor een terugkeer naar een vervullend seksleven. Een penisprothese kan in iedere leeftijdscategorie geplaatst worden, bespreek deze wens met uw huisarts. Het is belangrijk om te weten dat een penisprothese alleen wordt ingebracht indien u niet rookt en in het geval van diabetes, uw suiker onder controle is. 

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Hierbij worden signalen vanuit de hersenen niet goed naar andere delen van het lichaam gestuurd. Hierdoor ontstaat gevoelloosheid en de kans is groot dat uw erectieproblemen hieraan ten grondslag liggen. Mannen met een lage dwarslaesie lopen hier meer risico op.

Bovenstaande ziekten leiden mogelijk tot een erectiestoornis, omdat het neurologische aandoeningen zijn. Deze ziekten blokkeren mogelijk signalen vanuit de hersenen naar het  voortplantingssysteem. Alle neurologische aandoeningen die zijn gelinkt aan de grote hersenen, het ruggenmerg, de hersenen, de ruggengraat of de perifere zenuwen kunnen de oorzaak zijn van een erectiestoornis. 

Hoewel prostaatkanker zelf geen verband heeft met erectieproblemen, kunnen de bestralingen, hormoontherapie of operaties als gevolg van de behandeling hier wel een oorzaak van zijn. Soms zijn deze erectieproblemen tijdelijk, maar veel patiënten hebben hier langdurig last van.

Een erectie die een enkele keer uitblijft, is geen reden tot paniek. Vaak zijn kleine levensstijl-aanpassingen zoals stress vermijden, extra vitaminen slikken en voldoende nachtrust het antwoord. Wanneer erectieproblemen meer dan drie maanden aanhouden en u ervaart een van de volgende symptomen op de lange termijn, is het slim om een bezoek aan de huisarts te brengen:

 • U ervaart verlangen en opwinding maar de erectie blijft uit of neemt af 
 • Penetratie die niet meer mogelijk is door erectieproblemen
 • Ejaculatie aanwezig, maar een afname in stijfheid

Bij een erectiestoornis is het niet mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben door het ontbreken van een erectie of door een niet-volledige erectie. Het wordt ook vaak ‘erectile dysfunction’ (afgekort naar ‘E.D.’) of erectiele disfunctie genoemd. In tegenstelling tot een eenmalig gebrek aan een erectie, duurt dit bij een erectiestoornis minimaal drie maanden of langer. Het betekent niet dat u geen enkele vorm van intiem contact kunt hebben. Verlangen voelen, een orgasme krijgen en zelfs ejaculeren zijn in sommige gevallen mogelijk. Een erectiestoornis ontstaat niet van de ene op de andere dag: meestal verschijnt het geleidelijk, met specifieke symptomen per persoon. 

Na de operatie is er een herstelperiode. Daarna kan het penisimplantaat gebruikt worden voor penetratie. Het gebruik hiervan is afhankelijk van het type implantaat dat u kiest. Het meest gekozen penisimplantaat is het opblaasbare implantaat. Hierbij wordt het implantaat in de penis én het scrotum geplaatst. Via de balzak kan het implantaat worden opgepompt en leeg gelaten worden. 

Een alternatief op de opblaasbare prothese, is het flexibele implantaat. Het flexibele implantaat biedt met name gebruiksgemak voor mensen met een beperkte handcoördinatie. Hierbij wordt het implantaat namelijk alleen in de zwellichamen van de penis geplaatst door middel van twee stevige maar flexibele staafjes. Door de penis in de juiste positie te brengen kan penetratie plaatsvinden. Het nadeel hiervan is dat de penis zich na inbrengen van het implantaat zich altijd in semi-erectiele stand bevindt, waardoor het lastiger is om dit te verhullen met kleding.

Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken op het gebied van erectieproblemen. Deze ziekte brengt mogelijk schade aan zenuwen, bloedvaten en spieren toe. Dit leidt dan weer tot problemen zoals pijn en gevoelloosheid in verschillende delen van het lichaam. Ook het geslachtsdeel kan hierdoor geen signalen ontvangen die nodig zijn om een erectie te krijgen. 

De eerste stap is erover praten. Erectieproblemen hebben niet alleen impact op uw seksleven, maar kunnen ook zorgen voor relatieproblemen en depressieve gevoelens. Bezoek uw huisarts om een volledige diagnose te krijgen.

Veel mannen ervaren een verandering in seksualiteit naarmate ze ouder worden. Vanaf 70 jaar komen erectiestoornissen regelmatig voor. Raadpleeg uw huisarts wanneer u deze problemen ervaart.

In tegenstelling tot erectieproblemen, houdt een erectiestoornis langdurig aan en zijn er vaak een aantal onderliggende oorzaken die verder gaan dan een gebrek aan slaap, het missen van de juiste voeding en stress. De meest voorkomende oorzaken van een erectiestoornis zijn de volgende:

 • Ouderdom. 
 • Verschillende soorten letsel, waaronder hersenschade, een dwarslaesie of schade aan het geslachtsorgaan. 
 • Aandoeningen waaronder diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten of de ziekte van Peyronie. 
 • Een operatie aan het geslachtsorgaan, zoals het verwijderen van de prostaat. 
 • (Overmatig) gebruik van drugs, alcohol of medicatie.

Een erectieprothese wordt op maat gemaakt. Toch kan het voorkomen dat de penis in erecte toestand 0,5 tot 1 centimeter afneemt in lengte.

Om de ingreep zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en het herstel te bevorderen, zijn er een aantal zaken die u kunt voorbereiden, waaronder:

 • Maak van uw gezondheid prioriteit: eet voldoende groenten en fruit, zorg voor minimaal 8 uur nachtrust en vermijd stress. 
 • Indien u diabetes heeft: volg een strikt voedingspatroon om uw suiker onder controle te houden.
 • Ga voor aanvang van de operatie niet tuinieren met blote handen: hiermee voorkomt u micro-sneetjes die leiden tot infecties. 
 • Poets 2-3x uw tanden per dag voor en na de operatie om een tandabces te voorkomen.
 • Was uw handen na de operatie meerdere keren per dag, om infectiegevaar te verkleinen. 
 • Activeer de erectiepomp pas na de aanbevolen hersteltijd: uw arts adviseert u hierover. 

Na de operatie kunnen complicaties optreden. Infecties, bloedingen, afname van de penislengte, vermindering van het gevoel in de penis of erosie aan het apparaat zijn mogelijke bijwerken. Wanneer u na de operatie last heeft van blauwe plekken, zwellingen, afscheiding of pijn opmerkt moet u direct contact opnemen met uw behandelend arts. In sommige gevallen is het nodig om een hersteloperatie uit te voeren. 

De Titan penisprothese wordt operatief geplaatst onder complete narcose of met een ruggenprik. Om dit hulpmiddel te implanteren, worden één of twee sneetjes van 3 tot 5 cm gemaakt in uw onderbuik of in de aanzet van uw penis. Dit is afhankelijk van de gekozen implantatietechniek – dit kunt u met uw uroloog bespreken. 

Via deze sneetjes worden de twee cilinders in de penisschacht, het pompje in de balzak en het reservoir in de onderbuik onder de spierlaag en naast uw blaas geïmplanteerd. Het reservoir bevat de benodigde vloeistof. Hiermee worden de cilinders gevuld om een erectie tot stand te brengen. 

Deze operatie duurt ongeveer één tot twee uur. Om de kans op nabloeding te verkleinen, laat de uroloog aan het einde van de operatie de cilinders van de prothese licht gevuld. Eventueel aangevuld met een licht drukkend verband. Het ziekenhuisverblijf is ongeveer één tot twee dagen – uw uroloog kan u hierover adviseren. 

Er zijn twee soorten erectieprotheses die het meest gangbaar zijn in de markt. De Titan is een oppompbare prothese en de Genesis is een flexibele prothese en. Bij de flexibele prothese is de penis altijd in half-erecte toestand, waardoor het lastiger is om deze met kleding te verbergen. De Titan (de oppompbare erectieprothese) wordt aan de hand van een pomp in het scrotum opgepompt. Met deze prothese lijkt de erectie het meest natuurlijk, vandaar dat de meeste mensen voor deze erectieprothese kiezen. 

 

Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. In principe is deze operatie niet leeftijdsgebonden. Deze operatie mag alleen worden uitgevoerd wanneer:

 • U niet rookt. 
 • Er geen sprake is van ernstig overgewicht.
 • Alle andere behandelopties niet hebben gewerkt.
 • U geen aandoeningen heeft die mogelijk verergeren als gevolg van een operatie.
  U in goede gezondheid verkeert, u gaat namelijk onder narcose en dat brengt risico’s met zich mee. 
 • U bekend bent met de risico’s van deze operatie en uw arts hiervoor goedkeuring heeft gegeven.
  In het geval van diabetes u de suikers goed heeft ingesteld en u de symptomen onder controle heeft;
 • Alle andere behandelingen niet werken en het uitgesloten is dat u (in de toekomst) een natuurlijke erectie kunt krijgen. 

Een penisprothese (ook wel penisimplantaat of erectie-prothese genoemd) is een opvulbare penisprothese. De penisprothese van Coloplast (Titan) bestaat uit vier onderdelen: twee peniscilinders, een pomp en
een reservoir. Het systeem is verbonden met siliconen slangen en wordt tijdens de implantatie gevuld met een steriele zoutoplossing. De onderdelen worden op de volgende locaties geïmplanteerd: de peniscilinders in de zwellichamen in de penis (één aan elke zijde), de pomp in de balzak en het reservoir in de onderbuik
onder de spierlaag naast de blaas. Als het hulpmiddel eenmaal geïmplanteerd is, is het volledig in het lichaam verborgen. De prothese is niet zichtbaar en de penis ziet er ontspannen en
normaal uit.

Bij een erectiestoornis wordt de penis niet meer stijf of neemt stijfheid snel af, maar is ejaculatie in de meeste gevallen mogelijk. Een erectieprothese heeft geen enkele invloed op ejaculeren, plassen, gevoel van sensatie of een orgasme.

Een penisprothese zorgt in specifieke gevallen voor een prettige terugkeer naar een bevredigend seksleven. We zetten de voordelen van een penisprothese op een rij:

✓ Uw relatie met uw partner verbetert
✓ Blijvende oplossing bij een erectiestoornis
✓ Draagt bij aan zelfvertrouwen en zelfbeeld
✓ Het lost uw erectieproblemen zonder medicatie op
✓ Een penisprothese maakt gemeenschap met uw partner mogelijk

Wanneer u erectieproblemen ervaart of een penisprothese overweegt, is het belangrijk om hierover te praten. Met uw partner en een specialist in het veld. Een seksuoloog of huisarts kan de juiste diagnose stellen en u doorverwijzen naar de juiste specialisten.

U kunt met een gerust hart door de detectiepoorten van luchthavens lopen. Ook ontvangt u na de operatie een informatiekaart die u kunt tonen, waarmee u aantoont dat er een implantaat in het lichaam zit.

U hoeft zich geen zorgen te maken over littekens: deze bevinden zich tussen de penis en de testikel en onder de penis. Ze zijn discreet en niet erg zichtbaar.

Met een penisprothese is penetratie mogelijk en dat heeft vaak een positieve impact op het libido. De relatie verbetert en het negatieve zelfbeeld wordt hier mogelijk door herstelt. Een erectiestoornis heeft doorgaans geen invloed op het orgasme, dus dat is ook met een implantaat gewoon mogelijk. Daarnaast blijft het gevoel in de eikel behouden. De grootte van de penis kan iets kleiner worden na de operatie, maar dit heeft geen invloed op het genot.

Net als een andere behandeling het belangrijk om de hersteltijd serieus te nemen. Dit voorkomt de kans op complicaties zoals infecties en zwellingen. We adviseren om seksuele activiteiten 4 tot 6 weken uit te stellen om de penis optimaal te laten herstellen. In de penis wordt een lichaamsvreemd implantaat geplaatst, waaraan uw lichaam moet wennen. In het begin voelt u het implantaat misschien zitten en de pijn is per persoon verschillend.

De ingreep is onomkeerbaar, om de prothese te kunnen plaatsen, zullen de twee zwellichamen (die een erectie veroorzaken) moeten worden weggenomen. Dit is de reden dat de ingreep enkel wordt uitgevoerd als er geen andere oplossingen zijn en hierdoor is een natuurlijke erectie niet meer mogelijk. Het implantaat kan uit het lichaam worden verwijderd, waarbij het belangrijk is om te weten dat er geen mogelijkheid is tot het krijgen van een natuurlijke erectie.

Een penisprothese is daarom de allerlaatste mogelijkheid om een erectiestoornis te behandelen – bespreek met uw huisarts of u hiervoor in aanmerking komt.

Voordat u in aanmerking komt voor een penisprothese, vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats. In dit traject vindt intensieve begeleiding door de uroloog, seksuoloog en eventueel psycholoog plaats. Net als iedere andere (operatieve) behandeling, moet een penisimplantaat plaatsen een weloverwogen besluit zijn. Wanneer de erectiestoornis het gevolg is van een dwarslaesie, MS, de ziekte van Peyronie, diabetes of door de gevolgen van het behandelen van prostaatkanker, biedt een penisimplantaat de oplossing voor een terugkeer naar een vervullend seksleven. Een penisprothese kan in iedere leeftijdscategorie geplaatst worden, bespreek deze wens met uw huisarts. Het is belangrijk om te weten dat een penisprothese alleen wordt ingebracht indien u niet rookt en in het geval van diabetes, uw suiker onder controle is. 

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Hierbij worden signalen vanuit de hersenen niet goed naar andere delen van het lichaam gestuurd. Hierdoor ontstaat gevoelloosheid en de kans is groot dat uw erectieproblemen hieraan ten grondslag liggen. Mannen met een lage dwarslaesie lopen hier meer risico op.

Bovenstaande ziekten leiden mogelijk tot een erectiestoornis, omdat het neurologische aandoeningen zijn. Deze ziekten blokkeren mogelijk signalen vanuit de hersenen naar het  voortplantingssysteem. Alle neurologische aandoeningen die zijn gelinkt aan de grote hersenen, het ruggenmerg, de hersenen, de ruggengraat of de perifere zenuwen kunnen de oorzaak zijn van een erectiestoornis. 

Hoewel prostaatkanker zelf geen verband heeft met erectieproblemen, kunnen de bestralingen, hormoontherapie of operaties als gevolg van de behandeling hier wel een oorzaak van zijn. Soms zijn deze erectieproblemen tijdelijk, maar veel patiënten hebben hier langdurig last van.

Een erectie die een enkele keer uitblijft, is geen reden tot paniek. Vaak zijn kleine levensstijl-aanpassingen zoals stress vermijden, extra vitaminen slikken en voldoende nachtrust het antwoord. Wanneer erectieproblemen meer dan drie maanden aanhouden en u ervaart een van de volgende symptomen op de lange termijn, is het slim om een bezoek aan de huisarts te brengen:

 • U ervaart verlangen en opwinding maar de erectie blijft uit of neemt af 
 • Penetratie die niet meer mogelijk is door erectieproblemen
 • Ejaculatie aanwezig, maar een afname in stijfheid

Bij een erectiestoornis is het niet mogelijk om geslachtsgemeenschap te hebben door het ontbreken van een erectie of door een niet-volledige erectie. Het wordt ook vaak ‘erectile dysfunction’ (afgekort naar ‘E.D.’) of erectiele disfunctie genoemd. In tegenstelling tot een eenmalig gebrek aan een erectie, duurt dit bij een erectiestoornis minimaal drie maanden of langer. Het betekent niet dat u geen enkele vorm van intiem contact kunt hebben. Verlangen voelen, een orgasme krijgen en zelfs ejaculeren zijn in sommige gevallen mogelijk. Een erectiestoornis ontstaat niet van de ene op de andere dag: meestal verschijnt het geleidelijk, met specifieke symptomen per persoon. 

Na de operatie is er een herstelperiode. Daarna kan het penisimplantaat gebruikt worden voor penetratie. Het gebruik hiervan is afhankelijk van het type implantaat dat u kiest. Het meest gekozen penisimplantaat is het opblaasbare implantaat. Hierbij wordt het implantaat in de penis én het scrotum geplaatst. Via de balzak kan het implantaat worden opgepompt en leeg gelaten worden. 

Een alternatief op de opblaasbare prothese, is het flexibele implantaat. Het flexibele implantaat biedt met name gebruiksgemak voor mensen met een beperkte handcoördinatie. Hierbij wordt het implantaat namelijk alleen in de zwellichamen van de penis geplaatst door middel van twee stevige maar flexibele staafjes. Door de penis in de juiste positie te brengen kan penetratie plaatsvinden. Het nadeel hiervan is dat de penis zich na inbrengen van het implantaat zich altijd in semi-erectiele stand bevindt, waardoor het lastiger is om dit te verhullen met kleding.

Artikelen en video's Bekijk meer