Andere oorzaken

Prostaatkanker en erectieproblemen

Prostaatkanker: een diagnose die wereldwijd zo’n 13,5% van de mannen treft. Op het moment dat u de diagnose krijgt staat uw wereld op z’n kop. In de meeste gevallen is prostaatkanker gelukkig goed te behandelen en zijn de levensverwachtingen goed. Maar dat betekent niet dat het een makkelijk traject is. De behandelingen, regelmatige checks en onzekerheid geven mentaal vaak een flinke klap. En ook wanneer u genezen bent verklaard, houdt het niet op. De onzekerheid bij routinecontroles, de angst op terugkeer van de kanker en fysieke gevolgen die u eraan overhoudt hebben hun weerslag.

Door deze mentale klappen voelt u zich misschien onzeker of is uw libido verdwenen. Ook kan (de behandeling van) prostaatkanker de oorzaak zijn van erectieproblemen. Op deze pagina vertellen we u hier meer over en geven we u een aantal alternatieven om uw seksleven nieuw leven in te blazen. 

Prostaatkanker als oorzaak van erectieproblemen

De penis is een complex orgaan. De penis, balzak en prostaat vormen samen het geslachtsorgaan. De prostaat produceert een vloeistof die deel uitmaakt van het sperma. Prostaatkanker heeft niet direct verband met erectieproblemen. Maar de gevolgen van de behandeling hebben dat wel. Heeft u een van de onderstaande behandelingen ondergaan? Dan is de kans groot dat u hierdoor erectieproblemen ervaart:

  • Radicale prostatectomie: Dit is een chirurgische procedure die schade toebrengt aan de zenuwen rondom de prostaat. Dit kan leiden tot een erectiestoornis. In veel gevallen zijn dit tijdelijke erectieproblemen. Veel patiënten kunnen weer een erectie krijgen binnen 12 tot 24 maanden na de behandeling.  
  • Hormoontherapie: Deze behandeling bij prostaatkanker wordt vaak gebruikt om  tumoren te verkleinen. Een gevolg van deze behandeling is afname van het libido en erectieproblemen in het algemeen.
  • Bestraling: radiotherapie vernietigt kankercellen, maar zorgt ook voor verminderde bloedtoevoer naar de penis. Met erectieproblemen tot gevolg. 
  • Verwijdering van de prostaat: in sommige gevallen moet de prostaat helemaal verwijderd worden om de kanker te behandelen. Incontinentie, een lager libido en erectieproblemen zijn hier vaak het gevolg van. 

Erectieproblemen als gevolg van prostaatkanker behandelen

Erectieproblemen gaan meestal verder dan alleen uitdagingen in de slaapkamer. Onzekerheid, relatieproblemen en zelfs angst en depressieve gevoelens gaan hiermee gepaard. Er zijn verschillende behandelingen en methodes mogelijk die u een terugkeer bieden naar een bevredigend seksleven. Wij geven tips. 

Tip 1: Praat erover 

Ervaart u minder libido als gevolg van de behandeling van prostaatkanker? Blijf hier niet mee lopen. Allereerst is het belangrijk om hierover te praten. Met uw partner, huisarts of seksuoloog. U bent namelijk niet de enige die hiermee kampt. Ongeveer ⅓ van de mannen boven de 65 ervaart wel eens een weigerende erectie en veel (ex-)patiënten van prostaatkanker ervaren een vermindering in libido en/of erectieproblemen. De oorzaak hoeft niet (uitsluitend) fysiek te zijn. De prestatiedruk, de mentale achtbaan waarin u de afgelopen periode zat en angstgevoelens kunnen hiervan een oorzaak zijn. 

Tip 2: Blijf de romantiek opzoeken

Probeer, ondanks de problemen, te werken aan de romantiek (met uw partner). Lukt penetratie niet vanwege een weigerende erectie? Probeer op andere manieren om een bevredigend seksleven te onderhouden. Vermijd de prestatiedruk en probeer te focussen op ontspanning. Dit helpt zowel uw fysieke als emotionele gezondheid. Een seksuoloog kan hierover tips geven. 

Tip 3: Maak van uw gezondheid prioriteit

Herstel verloopt sneller wanneer u van uw gezondheid een prioriteit maakt. Eet gevarieerd met voldoende groente en fruit, elimineer suikers en te veel zout, beweeg minimaal 30 minuten per dag en slaap minimaal 8 uur ‘s nachts. 

Tip 4: Bespreek behandelopties met uw arts 

Lukt het niet om een erectie te krijgen, ondanks de bovenstaande tips? Een verminderde bloedtoevoer naar de penis of kwalen als gevolg van de kankerbehandeling, hebben invloed op de erectie. Er zijn verschillende opties om alsnog een erectie te krijgen. Met behulp van viagra, de penispomp of het penisimplantaat kunt u uw seksleven heractiveren. 

Uw erectieproblemen behandelen met een penisimplantaat 

De behandeling van prostaatkanker heeft vaak erectieproblemen tot gevolg. Ervaart u erectieproblemen door deze behandeling of een andere aandoening zoals de ziekte van Peyronie, hart- en vaatziekten of diabetes en is penetratie onmogelijk? Een penisimplantaat biedt mogelijk de oplossing. 

Dit is een chirurgische ingreep en net als bij andere operaties zitten hier ook risico’s aan verbonden. Een penisimplantaat is daarom de allerlaatste optie bij erectieproblemen. 

De meest voorkomende implantaten zijn de de oppompbare en de buigbare prothese. Lees meer over de Titan en Genesis erectieprotheses en veelgestelde vragen over een dergelijke operatie

Tot slot: praten helpt. U staat er niet alleen voor en samen met een zorgprofessional kunt u kijken naar de verschillende behandelmogelijkheden. 

Lees meer over de erectieprothese

Share this article