Andere oorzaken

Ziekte van peyronie

Wat is de ziekte van Peyronie?

De ziekte van Peyronie, ook wel bekend als induratio penis plastica, is een aandoening waarbij de penis is vervormd. Dit ontstaat doordat littekenweefsel zich onder de huid van de penis vormt. De oorzaak van de ziekte van Peyronie is niet volledig bekend, maar het kan worden veroorzaakt door genetische aanleg, letsel aan de penis, ontstekingen en auto-immuunreacties.

De ziekte van Peyronie en een erectiestoornis 

Erectieproblemen bij mannen komen regelmatig voor. Slechte voeding, ouderdom, te weinig slaap of stress kunnen ervoor zorgen dat de prestaties in de slaapkamer afnemen. Een erectie die eenmalig weigert, is geen reden tot paniek. 1/3 van de 65-plussers ervaart wel eens erectieproblemen. Voldoende slaap nemen, minimaal 30 minuten per dag bewegen en op uw voedingspatroon letten is de basis van een goede gezondheid. En lost mogelijk ook erectieproblemen op.  

Langdurige erectieproblemen daarentegen kunnen het gevolg zijn van een aandoening. In ongeveer 50% van de gevallen ligt de ziekte van Peyronie hieraan ten grondslag. Ervaart u op de lange termijn (drie maanden aansluitend) erectieproblemen of merkt u vervormingen aan de penis, neem dan contact op met uw huisarts.

Ervaart u erectieproblemen? U bent niet de enige. Een aantal feiten op een rij:

  • 1/3 Van de 65-plussers ervaren met enige mate erectieproblemen
  • 80% Van de erectiestoornissen wordt veroorzaakt door een fysiek probleem of aandoening 
  • Tegen 2025 zullen wereldwijd naar verwachting bijna 350 miljoen mensen lijden aan een erectiestoornis 

Erectieproblemen en de ziekte van Peyronie behandelen 

Onzekerheid, relatieproblemen en zelfs depressieve gevoelens kunnen het gevolg zijn van erectieproblemen of de ziekte van Peyronie. De aandoening beïnvloedt niet alleen uw eigen leven, maar ook die van een eventuele partner. Om de ziekte van Peyronie – en de gevolgen ervan – te behandelen, is het eerst belangrijk om de oorzaak te ontdekken. Ervaart u erectieproblemen als gevolg van de ziekte van Peyronie? De oorzaak kan zowel van  psychische als fysieke aard zijn. 

In veel gevallen hebben erectieproblemen een psychische oorzaak. Door schaamte of pijn tijdens geslachtsgemeenschap kan uw libido verlagen of verdwijnen. Ook kan de prestatiedruk het tegenovergestelde effect hebben. Het is belangrijk om in dit geval te praten met een gezondheidsprofessional, bijvoorbeeld een psycholoog of seksuoloog. 

Een fysiek gevolg van de ziekte van Peyronie is fibrose. Fibrose is een aandoening waarbij overtollig bindweefsel wordt gevormd in een orgaan of ander lichaamsdeel. Hierdoor wordt het bloed in de penis geblokkeerd tijdens de erectie. Misvorming, vernauwing of verkorting van de penis kan seksueel plezier in de weg zitten. 

Er is ook goed nieuws: er zijn verschillende behandelingen en methodes waarmee u niet hoeft in te leveren op seksueel genot. Zowel zonder als mét operatie. Voor welke behandeling u in aanmerking komt, hangt af van de diagnose. Raadpleeg daarom eerst een huisarts om de opties te bespreken. 

Peyronie behandelen zonder operatie 

Er zijn verschillende manieren om de ziekte van Peyronie te behandelen, zonder chirurgische ingreep. Zoals:

  • Medicatie: Geneesmiddelen zoals Verapamil of Clostridium collagenase kunnen het littekenweefsel in de penis verminderen.
  • Elektrische shockwave therapie: Door middel van akoestische golven wordt het bindweefsel in de penis gestimuleerd. Dit kan de kromming verminderen. 
  • Penispomp: Wordt als gevolg van fibrose de bloedtoevoer naar de penis geblokkeerd? Een penispomp kan helpen bij het verminderen van kromming door de bloedtoevoer handmatig te stimuleren. 
  • Een stretcher of spalk: met een penisverlenger kan de erectie beter worden gevormd, waardoor gemeenschap makkelijker wordt. 

Tot slot is het belangrijk om uw levensstijl onder de loep te nemen. Ervaart u in enige vorm erectieproblemen of vervormingen in de penis? Maak van uw gezondheid prioriteit. Stop met roken, laat alcohol staan, beweeg minimaal 30 minuten per dag en zorg voor een gevarieerd voedingspatroon met minimaal 200 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Vermijd fastfood en suikers voor een periode en zorg voor voldoende (8 uur) slaap per nacht. 

Peyronie behandelen met operatie 

Ervaart u een erectiestoornis als gevolg van de ziekte van Peyronie en is penetratie onmogelijk? Een penisimplantaat biedt een blijvende oplossing. Dit implantaat wordt operatief geplaatst en net als bij iedere andere chirurgische ingreep, zitten hier risico’s aan verbonden. Een penisimplantaat is daarom de laatste optie bij erectieproblemen. 

De meest voorkomende zijn het oppompbaar implantaat en de flexibele prothese. Lees meer over de Titan en Genesis erectieprotheses en veelgestelde vragen over een dergelijke operatie. En raadpleeg uw huisarts wanneer u symptomen van de ziekte van Peyronie ontdekt of langdurig erectieproblemen ervaart. Praten helpt: u staat er niet alleen voor en samen met een zorgprofessional kunt u kijken naar de verschillende behandelmogelijkheden. 

Lees meer over de erectieprothesen 

Share this article